شیوه نامه ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی
ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی در مدارس ایران همیشه مشکلات و پیچیدگی هایی داشته که باعث شده، مهاجرین همیشه برای ثبت نام فرزندان خود با چالش هایی روبه رو باشند. روند ثبت نام دانش آموزان مهاجر در مدارس همیشه دستخوش آیین نامه ها و بخشنامه های وزارت آموزش و پروش و دولت می شود. امسال نیز با ایجاد سامانه ملی مهاجرت و مهم تراز آن نبود یک منبع برای اطلاع رسانی دقیق، ثبت نام دانش اموزان اتباع خارجی در مدارس با سختی های فراوانی همراه شده است.
با توجه طرح سازماندهی هدفمند مهاجرین و اتباع خارجی نحوه ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی نیز تغییر کرده است و تمامی دانش آموزان مهاجر می بایست در این سامانه سهما که توسط سازمان ملی مهاجرت راه اندازی شده است، ثبت نام نمایند.
زمان ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی در مدارس
زمان ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی در مدارس هرساله ممکن است با سال های قبل تفارت داشته باشد، معمولا ثبت نام دانش آموزان در مدارس از اول تابستان شروع و تا اواخر شهریور ماه ادامه خواهد داشت البته که ثبت نام بخاطر مسائلی مانند پرشدن ظرفیت کلاس ها و … هرچه زودتر انجام شود بهتر است.
براسال شیوه نامه ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی، دانش آموزان اتباع واجد شرایط می توانند در زمان مشخص شده در مدارس ثبت نام کنند اما تغییرات زیاد در قوانین و آیین نامه های دولت، ثبت نام دانش آموزان را به یک پروسه پردردسر تبدیل کرده است.
شیوه نامه ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی 1403 – 1404
با توجه اطلاعیه سازمان ملی مهاجرت برای سال تحصیلی 1403 – 1404 دانش اموزان اتباع خارجی در قدم اول باید در سامانه ملی مهاجرت (سهما) ثبت نام خود را تکمیل کنند و منتظر اطلاعیه های بعدی باشند. ثبت نام دانش اموزان دارای کارت آمایش، گذرنامه یا برگه تحصیلی در سامانه سهما به گونه مشابه انجام می شود.
با کلیک بر روی تصویر زیر، می توانید فایل پی دی اف ثبت نام دانش اموزان در سامانه سهما را دانلود نمایید.
به روزرسانی 1403/06/22: بالاخره شیوه نامه ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی در مدارس به آموزش و پروش استان ها ابلاغ شد.
با کلیک روی تصویر زیر، می توانید این ابلاغیه را مشاهده نمایید.
درادامه ویدیو زیر 5 مرحله از ثبت نام دانش اموزان اتباع خارجی که در ابلاغیه اورده شده است، را توضیح می دهد.
نکته مهم این ابلاغیه این است که برای ثبت نام دانش اموز در مدارس، داشتن شناسه یکتا الزامی می باشد.
در کارت هوشمند: “شناسه هویتی” همان شناسه یکتا می باشد.
در برگه سبز سرشماری: “شناسه ویژه اتباع خارجی” همان شناسه یکتا است.
اتباع دارای پاسپورت اقامتی، پاسپورت خانواری یا دفترچه اقامت که شناسه یکتا ندارند، باید به دفاتر اقامت جهت اخذ شناسه یکتا مراجعه نمایند.
بروزرسانی 1403/07/01:
در روزهای اخیر گزارش های متعددی از شکایت خانواده های مهاجران در ایران از خودداری مسئولان مدارس از ثبت نام فرزندشان منتشر شده است.
علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش نیز در رابطه با ثبت نام دانش اموزان اتباع گفت:
دانش اموزان اتباع مثل همیشه ثبت نام می شوند. طبیعی است که ابتدا ما دانش اموزان خودمان را ثبت نام کنیم، بعد هم دانش اموزان اتباع مهمانان عزیز ما هستند. همه تمهیدات لازم را برای ثبت نام دانش اموزان اتباع هم دیده ایم، از آن ها هم ثبت نام می کنیم شما نگران نباشید.
سنجش دانش اموزان کلاس اولی اتباع خارجی 1403 – 1404
امسال نیز مانند سال قبل ثبت نام سنجش کلاس اولی ها مشکلات زیادی را برای والدین به همراه داشته و اکثریت نتوانستند برای دانش اموز خود ثبت نام سنجش را انجام دهند. در حال حاضر با داشتن شرایط زیر می توانید از طریق درگاه دولت وارد سایت مای مدیو شوید و نوبت سنجش اخذ نمایید.
- شماره تلفنی که بنام پدر / مادر است
- کد یکتا پدر / مادر و فرزند
- تاریخ تولد پدر / مادر و فرزند
- شناسه اختصاصی پدر / مادر
- کد پستی
ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی فاقد مدارک
چند سالی است به لطف سخنان رهبری مبنی بر اینکه “هیچ دانش آموزی مهاجری نباید از تحصیل جا بماند” با دریافت برگه حمایت تحصیلی از طریق دفتر کفالت می توانستند در مدارس ایران به صورت قانونی تحصیل نمایند، اما امسال هنوز بخشنانه برای ثبت نام دانش آموزان فاقد مدارک که به تازگی وارد ایران شده اند صادر نشده است و این دانش آموزان فعلا شرایط ثبت نام در مدارس را نخواهند داشت. امید است در روزهای پایانی با صدور بخشنامه جدید، این عزیزان هم بتوانند از نعمت تحصیل برخوردار شوند.
به روز رسانی 1403/05/07:
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استان تهران از ثبت نام کودکان مهاجر فاقد مدرک که پدر و مادر، دارای مدارک اقامتی معتبر هستند، خبر داد و گفت این موارد به همراه مدارک هویتی فرزند، برای گرفتن کد یکتا به دفاتر کفالت مراجعه کنند و سپس بر طبق شیوه نامه ثبت نام دانش اموزان اتباع خارجی در سایت سهما ثبت نام دانش آموز را انجام دهند و سپس به مدرسه مراجعه فرمایند.
- کودکانی که پدر و مادر آن ها دارای مدارک اقامتی معتبر هستند ولی خودشان به هر علتی مدارک اقامتی معتبر ندارند، می توانند با مراجعه به دفاتر کفالت کد یکتا دریافت کنند.
- کودکانی که پدر مدرک اقامتی معتبر داشته ولی مادر ندارد، می توانند به دفاتر کفالت مراجعه و کد یکتا دریافت کنند.
- کودکانی که مادر ایرانی و پدر غیر ایرانی دارند نیز می توانند کد یکتا دریافت کنند.
افرادی که که به صورت مجاز در ایران حضور دارند هم می توانند با مراجعه به دفاتر کفالت کد یکتا دریافت کنند.
لازم به ذکر است که برگه سرشماری جز مدارک معتبر محسوب می شود.
شهریه دانش آموزان اتباع خارجی در سال 1403 – 1404
چند سالی بود که دانش آموزان اتباع خارجی به صورت رایگان در مدارس دولتی تحصیل می کردند اما سال قبل با توجه به بخشنامه وزارت آموزش و پروش یکی از شرایط ثبت نام در مدارس پرداخت شهریه بود و هر دانش آموز به توجه به مقطع تحصیل خود میبائست مبلغی را به حساب آموزش و پروش پرداخت و رسید بانکی را همراه با مدارک خود به مدرسه تحویل می داد. امسال هنوز اطلاعیه ای در مورد پرداخت شهریه دانش اموران اتباع خارجی از سوی وزات آموزش و پرورش منتشر نشده است.
در صورت اطلاعیه های جدید در مورد ثبت نام دانش اموزان اتباع خارجی این نوشته بروزرسانی می شود.
سوالات پرتکرار
نحوه ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی در مدارس چگونه است؟
برای سال تحصیلی 1403 – 1404 دانش اموزان اتباع میبائست ابتدا در سایت سهما پیش ثبت نام را انجام دهند و اگر نو اموز است برای سنجش سلامت نیز ثبت نام کنند و بعد انجام سنجش در مراکز مربوطه، جهت ادامه روند ثبت نام به مدرسه مراجعه نمایند.
ثبت نام دانش آموزان فاقد مدارک به چه صورت است؟
کودکان فاقد مدارک اقامتی معتبر که پدر مادرشان مدارک اقامتی معتبر دارند می توانند با دریافت کد یکتا از دفاتر کفالت و بعد از ثبت نام در سامانه سهما در مدارس ثبت نام شوند.
پرداخت شهریه برای ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی صحت دارد؟
برای سال تحصیلی 1403-1404 هنوز بخشنامه ای در خصوص پرداخت شهریه توسط دانش اموزان اتباع صادر نشده است.
نکته مهم: برطبق گزارش های متاسفانه در بسیاری از مناطق مسئولین مربوطه به طور سلیقه ای عمل می کنند.